Horvátország

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

brac (2) dalmácia (23) dubrovnik (7) erdőtűz (3) horvátország (32) hvar (3) isztria (3) kvarner (2) makarska (3) nyaralás (26) olajfa (1) özönvíz (1) pag (1) plitvice (2) sibenik (2) solta (1) split (3) ston (1) strand (4) utazás (31) világörökség (1) vis (1) zadar (2)

Élménybeszámolók

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Utazas.me

Nincs megjeleníthető elem

Világörökségek Horvátországban

2011.07.07. 07:41 croatia

trogir1m

A horvát földön honos természeti és kulturális szépségek kivételes jelentőségét az UNESCO már 1979-ben felismerte, midőn felvette a világörökségi listára a dubrovniki Óvárost és a Plitvicei-tavakat, melyek napjainkban is Horvátország legismertebb turisztikai jelképeinek számítanak.

A Dubrovniki Óváros falai a város hetedik századi megalapításától számított legkülönfélébb korszakokból eredő egyházi és világi építmények különösen jó állapotban fennmaradt komplexumát veszik körbe. A védelmi falakon és tornyokon túl említésre méltó a város Stradun nevű főutcája, a Raguzai Köztársaság egykori székhelyeként szolgált Rektori palota, a város patrónusának, Szt. Balázsnak a temploma, a Katedrális, a három nagy kolostor, valamint a Vámház és a Városháza. A különleges politikai és területi egységet képező Raguzai Köztársaság büszke volt saját kultúrájára, sikeres kereskedelmi tevékenységére és különösképpen szabadságára, melyet a viharos évszázadokon át is sikerült megőriznie.

dubrovnik1m

TIPP: A Dubrovnik szépségeire és a Lokrum-szigetre nyíló pompás kilátásban lehet részünk a közeli Srđ hegyről, melyre/melyről félóránként indul a felújított függővasút, amely a város háztetői és a főutat szegélyező lankák fölé repít fel. A 4 perces menet során az utasok 405 méter magasra jutnak fel. A Srđ hegyen a turistákat két panorámaterasz, egy ajándékbolt, és egy bőséges ital- és ételkínálattal rendelkező snack bár várja.

Az egymástól murvagátakkal elválasztott, lépcsőzetesen elhelyezkedő húsz smaragdzöld tó és medence füzéréből álló Plitvicei-tavakat, a természet eme gyöngyszemét a szedra nevű mészkőfajta rétegezésével teremtette meg a Korana folyó. A különböző szinteken elhelyezkedő tavakon keresztülfolyó víz a természet alkotta örök mozgásban lévő pazar építészeti képződmény. A tavakat dús bükkösök, jegenyefenyvesek és borókaerdők határolják, melyekben medvék, farkasok és olyan ritka madarak tanyáznak, mint a császármadár és a füles bagoly.

plitvice1m

www.plitvice.hu

Eme két kinccsel egy időben, 1979-ben helyezte védettség alá az UNESCO Diocletianus római császár palotáját is, amely a későbbiekben a középkori Split magját adta. A Diocletianus palota nem csupán egyes eredeti részeinek és az építmény egészének megőrzött állapota okán számít a késő-római építészet egyik legjelentősebb műalkotásának, hanem a korai keresztény-, bizánci- és kora középkori művészet előhírnökeinek tekinthető számos eredeti építészeti forma miatt is. A palotán és a később kialakult középkori városon belül helyezkedik el a román kori Szt. Dújmó katedrális, amely, lévén az egykori császári mauzóleum területén emeltetett, a világ legrégebbi templomi építménye.

split1m

Horvátország függetlenné válást követően, 1997-ben vette fel az UNESCO a listára Trogir román kori történelmi városmagját, amely a Kr. e.-i III. századból való görög település alapjaira épült. Trogir falakkal karéjozott középkori városmagja a jó állapotban fennmaradt várat és tornyot, valamint számos román kori, gótikus, reneszánsz és barokk stílusú építményt és palotát foglal magában. Legjelentősebb építménye a trogiri székesegyház a Radovan mester jegyezte nyugati kapujával, amely a horvát románkori-gótikus művészet legkiemelkedőbb alkotása.

www.trogir.eu

Ugyancsak 1997-ben helyezte védettség alá az UNESCO a poreči Euphrasius bazilikát, a 6. századi korakereszténység egyik legrégeb bi és legszebb műemléket, melynek korabizánci mozaikjaival csupán az olaszországi Ravennában lévő mozaikok vetekszenek. A végleges formáját a 13. és 15. században elnyert háromhajós bazilika mellett a püspöki palota, a keresztelőkápolna, az átrium, valamint több román kori és reneszánsz épület képezi a komplexum további darabjait. A padlómozaikok és a fennmaradt feliratok segítségével az épületegység építésének, átalakításának és felújításának minden szakaszát nyomon követhetjük, illetve rekonstruálhatjuk a Porečben élt keresztény közösség életét.

porec1m

2000 óta szerepel az UNESCO listáján a 15. - 16. század legjelentősebb horvátországi építészeti vállalkozásának számító šibeniki Szt. Jakab katedrális, ez a három apszissal és 32 méter belmagasságú kupolával rendelkező háromhajós bazilika, melynek építését velencei gótikus stílusban kezdték meg és toszkanai reneszánsz stílusban fejezték be.Majd százötven év telt el a templom megépítéséről döntő 1402-es verdikt kiadása és a templom 1555-ös felszentelése között. Ez Európa egyetlen olyan építménye, melynek falai, boltozatai és kupolái egyaránt páratlan kőfaragási technikával készültek. Az elsőként a Juraj Dalmatinac, majd Nikola Firentinac mester által alkalmazott, és leginkább a főhomlokzat oromzatában tetten érhető eljárás eredményezi a kőkompozíció, a falazási módszer, és a katedrális belső és külső terének tökéletes összhangja által megteremtett harmóniát.

sibenik1m

A zseniális építőmester, Juraj Dalmatinac felügyelte a šibeniki kutak építését is. Az előttük elterülő tér napjainkban a különféle kulturális-szórakoztató rendezvények kedvelt színhelye. Šibenik bővelkedik szakrális építményekben: tíz évszád alatt 24 templom és hat kolostor épült fel, melyek mint egy fele szolgál eredeti céljának napjainkban, míg a többit múzeummá, képtárrá, művészeti- és lakó helyiséggé alakították át. A város Trg Republike Hrvatske nevű főterén olyan értékes történelmi épületek sorakoznak, mint a Városháza és a Hercegi Palota. A város szívében találjuk az 1870-ben épült šibeniki színházat is.

whclogo2008 óta szerepel az UNESCO listáján a Starigradi mező, melynek szőlő- és olíva ültetvényei „gyakorlatilag mit sem változtak” az első ógörögök gyarmatosítok ideérkezte óta, s mint ilyenek, az ókorban alkalmazott geometrikus rendszerű parcellázás egyedülálló példáit képezik. Az adriai szigetek egykor volt legnagyobb mezőgazdasági termőföldjét a görög Pharosz szigetéről ideérkezett mint egy száz család vette birtokba Kr. előtt 385 – ben. A telepesek kisegítő- és lakóépületeket építettek birtokaikon. A luxus épületek, melyekből mint egy 60 romjait tárták fel, a későbbi római korból származnak. A Starigradi mező a Földközi-tengeri térség mind a mai napig legjobb állapotban fennmaradt ókori görög vidéke.

Forrás: www.horvatorszag.me

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr323046247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása