Horvátország

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

brac (2) dalmácia (23) dubrovnik (7) erdőtűz (3) horvátország (32) hvar (3) isztria (3) kvarner (2) makarska (3) nyaralás (26) olajfa (1) özönvíz (1) pag (1) plitvice (2) sibenik (2) solta (1) split (3) ston (1) strand (4) utazás (31) világörökség (1) vis (1) zadar (2)

Élménybeszámolók

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Utazas.me

Nincs megjeleníthető elem

Olajfaligetek Pag-on

2011.05.19. 14:59 croatia

m1

A Pag-szigeti aprócska Lun híres olajfa ligeteiről ismert, melyek állandó védettség alá helyezése végett a helyi hatóságok egy külön közintézmény megalapítását sürgetik, amely gondoskodna az olajfákról. Ezen felül folyamatban van a „Lunji olajfák kertjei” elnevezésű projekt megvalósítása is, amely nagy jelentőséggel bír az olíva hagyományos, autochton termesztési módjának megőrzése, brendelése és eljövendő fejlődése szempontjából. A projekt keretein belül egy recepciós épület, egy szuvenírbolt és a jövendőbeli közintézmény termeinek kialakítását, az olajfa ültetvényen keresztül vezető hét kilométernyi úthálózat és egy-pár tájjellegű kisebb ház, egy pihenőhely és kilátók megépítését is tervezik. Az olajfaligetekben egy turistavonat szállítaná körbe az érdeklődőket.

Lun területén mint egy 80.000 olívafa van, melyek közül közül 1500 az olajfák oblica nevű fajtához tartozik. A vélekedések szerint némely vadon termő luni olívafa akár ezer évesnél is öregebb lehet, s ezzel a világ legkorosabb fái közé tartoznak.
Az egész Mediterráneum területén nincs még egy, a természetes környezetében ilyen jó állapotában fennmaradt vadolajfa liget.

Lun Pag szigetének a legészakabbi, részén helyezkedik el, amely kinézetre egy mutatóujjat formál. Egyes iratok szerint neve az egykori dokumentumokban fellelt Punta Loni régi elnevezésből, míg más vélekedések szerint a földfok latin és olasz elnevezéséből- Punta Longa, lunga, Lun – ered.

Forrás: www.horvatorszag.me

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr943018946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása